Praten over de dood is het leven serieus nemen.

Soms komt de dood onverwachts

Soms komt de dood te vroeg

soms komt de dood later dan je wilt

Soms komt de dood omdat je geen andere uitweg meer ziet

Soms komt de dood precies wanneer het zo moet zijn

De dood komt in vele vormen, hoe en wanneer is vaak niet bekend….maar er is een zekerheid…..

De dood komt altijd.

De dood schrikt vaak mensen af. Er heerst toch nog een beetje een taboe over praten over de dood.

Het is belangrijk om het onbespreekbare bespreekbaar te maken. Er is geen moeilijker onderwerp dan het overlijden, afscheid nemen en rouwen. Toch is het nooit te vroeg om na te denken en te praten over de laatste levensfase.

Het verhaal van Margot van Rijn:

Eind 2011 klopte de dood genadeloos op de deur van mijn zorgeloze leven. Met mijn man en twee jonge kinderen, een leuke baan en veel lieve mensen om mij heen lachte het leven mij toe. Niets kon mij gebeuren. Het bleek echter zo anders. Op een doodgewone vrijdag in november werd ik in één klap weduwe. Mijn man had zich van het leven beroofd. Onverwacht. Niemand had het zien aankomen. De tijd stond stil, mijn leven lag overhoop. Opeens regeerde de dood mijn leven.

Vanuit de zwarte diepte van mijn rouw moest ik ineens gaan nadenken over het afscheid, wat moet er allemaal geregeld worden? Wat zou hij gewild hebben?

Hadden mijn man en ik ooit over de dood gesproken? Nee. Behalve toen we in het begin van onze relatie uitspraken dat onze verbondenheid tot over de grens van de dood zou reiken. Verder dan die overtuiging waren we niet gekomen. In de bloei van ons leven leek er geen reden om over de dood te praten. Ik denk dat het voor veel jonge mensen geldt. Praten over de dood terwijl je midden in het leven staat? Dat komt niet in ons op. Ik denk dat we niet eens bewust níet over de dood praten. Het is gewoon geen geliefd onderdeel van ons leven. De dood schuiven we het liefst zo ver mogelijk voor ons uit. We leven nú, toch?

Mijn advies: maak samen eens een wandeling of ga onder het genot van een goed glas wijn het gesprek met elkaar aan. Praat over de dood. Een gesprek over de dood kan volgens mij zelfs heel waardevol zijn. Praten over je verwachtingen en gedachten over je eigen dood is persoonlijk en intiem. Het zorgt voor verbinding tussen jou en de ander, je leert elkaar beter kennen. Hoe denk jij over de dood, je eigen dood? Wat is belangrijk voor jou, als het einde nadert? Hoe wil je je nabestaanden achterlaten? Heb je financieel alles goed geregeld? Wil je gecremeerd of begraven worden, hoe moet jouw afscheid eruit zien? Kijk niet weg, sluit je ogen niet voor de dood. Praten over de dood is het leven serieus nemen!!

Heeft u behoefte aan een gesprek?

U kunt bij mij kosteloos en vrijblijvend terecht voor al uw vragen omtrent de dood, afscheid, rouw en het bespreekbaar maken en vastleggen van uw wensen omtrent een uitvaart.

Samen maken we het onbespreekbare bespreekbaar, ik ben er voor u.

Warme groet,

Daniëlle Arentsen

DSuitvaartbegeleiding

Heeft u nog vragen? Neem contact op via mijn contactformulier.

Comments are closed.