Het belang van jezelf te blijven ontwikkelen om zo de best mogelijke zorg te bieden.

Naast mijn ervaring als verpleegkundige en de uitvaartzorg binnen een grote uitvaartonderneming blijft het voor mij als persoon maar zeker ook voor mijn werk als uitvaartbegeleider erg belangrijk om mijzelf te blijven ontwikkelen en verdiepen. Dit kan natuurlijk door het volgen van scholingen maar ook door het nemen van een “kijkje achter de schermen”.  Mijn overtuiging is, ervaren is weten. Hoe kan je nabestaanden het beste begeleiden….door te weten en te hebben ervaren.

Zo heb ik heb o.a. al eens een leerzame rondleiding gehad door het crematorium, mogen leren hoe het hele proces nu eigenlijk werkt en binnenkort ga ik een aantal dagen meelopen binnen het mortuarium.

Het mortuarium is een ruimte waarin de overledene wordt verzorgd en gekoeld. Ze maken onderscheid in noodzakelijke en wenselijke zorg. Noodzakelijke zorg is in het belang van een goede opbaring van de overledene en uit hygiënisch oogpunt. Hieronder valt het verwijderen van infusen, katheters, pacemaker, ICD en het hechten van een wond bij de overledene.

Wenselijke zorg bestaat uit het kleden van de overledene (eventueel samen met familie). Speciale wensen van familie of uitvaartondernemer kunnen in het mortuarium worden uitgevoerd. Te denken aan restauraties en specifiekere medische behandelingen die nodig/wenselijk zijn ten behoeve van de opbaring.

Op deze wijze hoop ik nog betere zorg en begeleiding te kunnen bieden aan ieder die gebruik maakt van DSuitvaartbegeleiding.

Met warme groet,

Daniëlle Arentsen

persoonlijke ontwikkeling

 

 

 

Comments are closed.