Binnen DSuitvaartbegeleiding ga ik me vooral richten op rouw voor en na het verlies van een dierbare en kinderen en rouw.
Ik hoop op deze wijze steun te kunnen bieden aan ieder die vast loopt in hun rouwproces.
Rouwen is hard werken
‘Verdriet gaat nooit echt over, maar je kunt wel leren overleven. Daarom spreek ik niet van “rouwfasen”, maar van “rouwarbeid”. Want verlies overleven, is hard werken. Dat verklaart waarom rouwende mensen zó moe kunnen zijn.
Verdriet is geen psychiatrische stoornis. Verdriet is normaal gedrag, van normale mensen. Je moet er doorheen.
En als het verdriet te zwaar wordt, kun je het alleen uithouden als je omringd wordt door zorgzame mensen die je helpen het te dragen.
-Manu Keirse-
Je hebt iemand van wie je hield verloren of je moest afscheid nemen van iets wat je dierbaar was. In beide gevallen kun je overweldigend worden door verdriet en niet meer weten hoe je verder moet met je leven. Een rouwcoach helpt je verder.
Wat kan een rouwcoach?
Een rouwcoach is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen na een verlies. Een rouwproces verloopt bij iedereen anders, maar er zijn wel bepaalde overeenkomsten. Een rouwcoach herkent waar jij staat in je rouwproces en wat je nodig hebt om verder te komen.
Verschillende soorten verlies
Rouw heeft dus niet altijd te maken met de dood van een persoon. Er kan ook sprake zijn van ziekte of een lichamelijke beperking waardoor je afscheid moet nemen van wat je vroeger ‘gewoon’ kon. Daarnaast kan rouw spelen bij verlies van je werk, zoals bij ontslag of pensioen. Maar ook als je bepaalde verlangens moet opgeven, bijvoorbeeld je kinderwens of de wens om een partner te vinden. In al die situaties kan een rouwcoach je bijstaan.